Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 11 Ιανουαρίου 2018

ΔΥΟ ΕΡΓΑΤΕΣ ΤΡΑΥΝΑΤΙΣΤΗΚΑΝ ΑΠΟ ΕΚΡΗΞΗ ΣΤΗ Β΄ΒΙΠΕ ΣΤΟ ΒΟΛΟ



 ΚΑΙ ΑΛΛΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΤΥΧΗΜΑ ΣΤΟ ΒΟΛΟ.

Εργατικό ατύχημα σημειώθηκε στη Β΄ ΒΙΠΕ (βιομηχανική περιοχή) στο Βόλο. Συγκεκριμένα έσκασε ένα καζάνι πίσσας με αποτέλεσμα να τραυματιστούν δύο εργάτες, μάλιστα ο ένας απ’ τους δύο σοβαρά.
Το ατύχημα αυτό που ευτυχώς δεν είχε απώλειες ανθρώπινων ζωών, δεν είναι ούτε το πρώτο ούτε θα είναι και το τελευταίο στη βιομηχανική ζώνη του νομού.
Τέτοια ατυχήματα που από ορισμένους χαρακτηρίζονται σαν «συνηθισμένα» φαινόμενα, αποδίδονται κυρίως στον ανθρώπινο παράγοντα, δηλαδή σε αμέλεια των ίδιων των εργαζομένων. Η πραγματικότητα όμως είναι διαφορετική. Στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων οφείλεται στα ελλιπέστατα μέτρα ασφάλειας που υπάρχουν στους χώρους δουλειάς, καθώς και η μεγάλη εντατικοποίηση της δουλειάς που στη κυριολεξία εξουθενώνει τους εργαζόμενους.
Είναι βέβαιο ότι και αυτό το «ατύχημα» θα περάσει απαρατήρητο, αφού το εργατικό κίνημα βρίσκεται σε σοβαρή αδυναμία να απαιτήσει ουσιαστικά μέτρα προστασίας των εργαζομένων και σπάσιμο της εντατικοποίησης, στο όνομα της πολυδιαφημιζόμενης ανάπτυξης.
Και κάτι ακόμα. Με τις νέες ρυθμίσεις της εργατικής νομοθεσίας για να αποδοθούν ευθύνες στην εργοδοσία για κάποιο εργατικό ατύχημα πρέπει να καταλογίζεται δόλος σ’ αυτή! Έτσι από δω και πέρα θα δηλώνει κάθε εργοδότης αμέλεια και θα απαλλάσσεται απ’ τις ευθύνες αφού δεν θα του καταλογίζεται δόλος!