Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2017

Ένας χρόνος από το θάνατο του αξέχαστου συντρόφου μας Βασίλη Καραμπάτσα

Ένας χρόνος από το θάνατο του αξέχαστου συντρόφου μας Βασίλη Καραμπάτσα


Τέτοιες μέρες, στις 16 Γενάρη του 2016, ξημερώματα Σαββάτου, έφυγε από τη ζωή ο σύντροφος Βασίλης Καραμπάτσας μετά από ολιγόμηνη αλλά σκληρή πάλη με τον καρκίνο.  Παιδί πολιτικών προσφύγων από την Ήπειρο, ο Βασίλης Καραμπάτσας γεννήθηκε στην Τασκένδη του Ουζμπεκιστάν το 1952 από κομμουνιστές γονείς μαχητές του ΔΣΕ. 


Πέρασε τα παιδικά του χρόνια στην προσφυγιά και ήρθε με την οικογένειά του στην Ελλάδα το 1958.  Σπούδασε στο Μαθηματικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και από τις αρχές της δεκαετίας του ΄80 διορίστηκε καθηγητής σε σχολεία του Έβρου. Μετά τη μετάθεσή του στην Αθήνα εργάστηκε για πολλά χρόνια στο 5ο Γυμνάσιο Καλλιθέας από όπου και συνταξιοδοτήθηκε το 2013.
Απ’ τις αρχές της δεκαετίας του 1990 συστρατεύτηκε με το μαρξιστικό  - λενινιστικό κίνημα,  εντάχθηκε στο Μ-Λ ΚΚΕ και έμεινε πιστός στις επαναστατικές ιδέες και τις αρχές του κόμματος μέχρι τις τελευταίες στιγμές της ζωής του. Ο σ. Βασίλης διακρίνονταν για τη βαθιά διαλεκτική του σκέψη, την πίστη του στα ιδανικά του σοσιαλισμού και του κομμουνισμού και ήταν ενεργό στέλεχος του συνδικαλιστικού κινήματος στο χώρο της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, μέσα απ’ τον Εκπαιδευτικό Όμιλο- Αντιτετράδια της Εκπαίδευσης και τις Αγωνιστικές Παρεμβάσεις.
Πολύ αγαπητός στους μαθητές και συναδέλφους του ο Βασίλης Καραμπάτσας ανέπτυξε συνδικαλιστική και πολιτική δράση. Μέλος των Παρεμβάσεων Εκπαιδευτικών στην ΕΛΜΕ Καλλιθέας - Νέας Σμύρνης - Μοσχάτου, μέλος του Εκπαιδευτικού Ομίλου - Αντιτετράδια της Εκπαίδευσης και του Μ-Λ ΚΚΕ (Οργάνωση Εκπαιδευτικών Αθήνας) βρισκόταν πάντα στην πρώτη γραμμή των αγώνων.
  Ο Βασίλης υπήρξε ένας άνθρωπος ευγενικός. Όταν μιλούσες μαζί του θυμόσουν εκείνη τη φράση του Μαγιακόφσκι για τη στόφα από την οποία είναι φτιαγμένοι οι «ανθρώπινοι άνθρωποι». Εξέπεμπε πολιτισμό και την ίδια ώρα ήταν αταλάντευτος. Επίμονος. Ανυποχώρητα προσηλωμένος στις ιδέες του. Που σε κάθε του βήμα, είτε συμφωνούσες είτε όχι με τις ιδέες αυτές, έβλεπες ότι ως βαθύς γνώστης της επιστήμης του μαρξισμού, δεν τις υπηρετούσε σαν δόγμα, αλλά ως αποτέλεσμα της στέρεης πολιτικής και ιδεολογικής του συγκρότησης.
«Να είμαστε αδιάλλακτοι με τις απόψεις μας, διαλλακτικοί με τους ανθρώπους», έλεγε.
Ο Βασίλης κέρδισε μια θέση ανάμεσα στους συνεχιστές του οράματος για την οργάνωση μιας άλλης κοινωνίας. Κέρδισε αυτήν τη θέση δίκαια. Την κέρδισε γιατί ο Βασίλης ήταν κομμουνιστής. Πραγματικός. Με το «Κ» κεφαλαίο.

 Ο Βασίλης Καραμπάτσας ήταν μέλος της Δημοτικής Κίνησης  Ηλιούπολης ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ  και συνέβαλε με όλες του τις δυνάμεις στη δράση της. 
Όλοι οι σύντροφοι και φίλοι του Βασίλη θα τον έχουν για πάντα βαθειά μεσ' στη καρδιά τους!